Například: Dobré zprávy
PROČ DNES PŘIDÁVAJÍ CUKR TÉMĚŘ DO VŠEHO? ŠKODLIVOST CUKRU, O KTERÉ JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI

Dnes je na internetu celé moře informací o cukru a jeho škodlivosti. Téměř každý ví a slyšel o tom, že cukr je škodlivý. Zároveň se však počet mlsounů každým dnem neustále zvyšuje, cukrářský průmysl se stále více rozšiřuje a cukr je dnes obsažen nejen ve sladkostech a pečivu, ale také téměř ve všech omáčkách, uzeninách, mase, nápojích a dokonce i v lécích. Kdo tak aktivně zavádí cukr do našeho života a skutečně chtějí lidé vědomě onemocnět? Objevila se touha porozumět této otázce a také prozkoumat hlavní mechanismy negativního vlivu cukru na náš organismus, o kterých ne vždy je možné uslyšet, a pokusím se také odpovědět na otázku, proč podle mého názoru dnešní lidé tak aktivně tíhnou ke sladkostem a proč se cukr záměrně přidává všude možně? Tak jdeme na to.

Je nám známo, že rafinovaný cukr je jednoduchý sacharid, který nám umožňuje rychle doplnit energii, a konzumací sladkostí si zajisté dopřejeme potěšení a požitek. Můžeme doplnit energetické zásoby bez sladkostí? Samozřejmě! K tomu stačí plnohodnotně a správně nastavit svou stravu a jako zdroj energie upřednostnit komplexní sacharidy v přiměřeném množství v ovoci, bobulovinách a v medu, pokud pro ně neexistují žádné kontraindikace. Můžete se o tom snadno dozvědět více. Pokud jde o potěšení, již dávno není tajemstvím, že konzumace sladkostí je skutečně doprovázena uvolňováním endorfinů (hormonů potěšení) do krevního oběhu, ale dále prozkoumejme, za jakou cenu. 

 

Kollage-sahar-sladkoe- (1)

Nikdo nepochybuje o tom, že systematické přejídání sladkostmi vede k obezitě. Přemýšleli jste ale někdy o tom, proč k tomu dochází a jak cukr ovlivňuje tělo člověka, které nemá sklony k obezitě? Většina těch, kteří mají štíhlou postavu, je přesvědčena, že pokud netloustnou, není to škodlivé. To však, mírně řečeno, není pravda. I když nemáte tendenci přibírat na váze a denně sníte slušné množství sladkostí, pak podle zákonů biochemie přebytečná glukóza (konečný produkt jakéhokoliv sacharidu) přechází na syntézu tzv. škodlivého cholesterolu (přesněji lipoproteinů s nízkou a velmi nízkou hustotou), který při pravidelně vysokých koncentracích v krvi způsobuje změny v cévní stěně a aktivuje procesy aterosklerózy, tedy cévní změny, které přibližují smrt. Kromě toho je dobře známo, že nadbytek cukru způsobuje glykaci (slepování) proteinů mezibuněčného matrixu a destrukci kolagenových a elastinových vláken. Ty jsou přítomny ve všech orgánech a tkáních a jsou zodpovědné za blaho a život samotných buněk, ale nejzřetelněji ovlivňují pokožku v podobě předčasných vrásek a žilkách, které se stávají méně pružnými a křehčími. Například u mladých lidí to může způsobit různé cévní poruchy v podobě změn krevního tlaku, bolestí hlavy apod. U dospělejších lidí vyvolává hypertenzi, anginu pectoris, křečové žíly, Alzheimerovu chorobu a mnoho dalších cévních onemocnění. Pokud jde o lidi s kulatými tvary: z nějakého důvodu si mnoho lidí myslí, že jejich tuk je omezen podkožní tukovou tkání, ale bohužel jejich cévy a vnitřní orgány budou tak jako tak nasyceny cholesterolovými inkluzemi, které vznikají z nadbytečné glukózy.

 

Kollage-sahar-bolezni- (1)

 

Myslíte si, že to jsou všechny nepříjemnosti, které vyvolává každodenní přítomnost cukru ve stravě? Ne.

Jak již bylo řečeno, glukóza se mění na cholesterol a cholesterol je součástí naší žluči. Čím více je nasycena cholesterolem, tím méně je tekutá, a v důsledku toho vzniká dyskineze žlučových cest, cholelitiáza a vždy paralelně s ní i pankreatitida. Pravidelná přítomnost nadměrného množství cukru ve stravě časem často vede k rozvoji inzulínové rezistence (tj. poruše normálního vstřebávání glukózy buňkami). A inzulínová rezistence je zase základem pro vznik mnoha endokrinních poruch, zejména v mladém věku, jako je akné (trudovitost), syndrom polycystických ovarií, endometrióza, mastitida, hyperandrogenismus a s věkem i cukrovka.

Vědci také zjistili souvislost mezi rozvojem inzulínové rezistence a zvýšením hladiny kyseliny močové, což vede k onemocnění, jako je dna. Pacientům s touto patologií se často doporučuje spíše omezit maso, alkohol a kávu než sladkosti, což je důvodem neúspěšné léčby tohoto neduhu. 

Pokud jste často nachlazení, položte si otázku: jíte příliš mnoho sladkostí nebo výrobků z mouky? Ano, cukr ovlivňuje i imunitu - oslabuje především tzv. střevní imunitu, aktivně podporuje patogenní střevní mikroflóru, v důsledku čehož je naše prospěšná a ochranná mikroflóra potlačena a s ní i ochranné funkce našeho organismu.

Cukr také způsobuje křehkost našich kostí. Ano, takový stav, jako je osteoporóza, není ani tak důsledkem věkových změn a nedostatku vápníku ve stravě (téměř všechny potraviny jsou bohaté na vápník, takže jeho nedostatek je téměř vyloučen), ale spíše důsledkem sníženého pH krve (acidobazické rovnováhy) a asimilace vápníku ve střevech. Sladkosti přispívají ke změně kyselého pH a organismus, který se snaží udržet stálé optimální pH, je nucen kompenzovat kyselost uvolňováním zásaditých prvků, především odstraňováním vápníku z kostních zásob. A aktivní růst patogenní mikroflóry v tenkém střevě na pozadí konzumace stejného cukru vede k rozvoji malabsorpčního syndromu (špatného vstřebávání) a sníženému vstřebávání vápníku a bohužel i dalších důležitých živin: železa, hořčíku, zinku, vitamínů A, D, vitaminů skupiny B a dalších, jejichž nedostatek je dnes poměrně častý.

V roce 1931 prokázala studie Otto Warburga, který později obdržel Nobelovu cenu, že rakovinné buňky prospívají při nedostatku kyslíku a nadbytku cukru! A nedávný nový výzkum ukázal, že každý čtvrtý lidský nádor má na membránách nádorových buněk nadbytek glukózových receptorů, což potvrzuje její nezbytnost pro vznik rakoviny. Závěry si můžete udělat sami.

 Jaký vliv má cukr na organismus?

Co se děje uvnitř?

Mnoho lidí si pravděpodobně všimlo různých alergických reakcí v těle po konzumaci sladkostí (nejčastěji svědění kůže a vyrážky na těle). Obvykle říkáme, že je to „cukrová vyrážka“. Co se ve skutečnosti děje? V našem trávicím traktu, především ve střevech a žlučových cestách, a také v krvi se často bez našeho povšimnutí vyskytuje mnoho oportunních a patogenních bakterií, plísní, prvoků a helmintů, z nichž většina se živí cukrem. Parazitičtí živočichové, kteří v nás žijí, vylučují odpady, které obsahují toxiny, přímo v místě svého výskytu, a nakonec vše skončí v naší krvi. Ukazuje se, že čím více je krmíme sladkostmi, tím více toxinů se dostává do naší krve. Organismus se je snaží očistit a vyplavit všemi možnými způsoby, včetně kůže a sliznic. A zde se dostáváme nejen k jednomu z důvodů alergií, ale také k důvodům závislosti na cukru. Parazitické toxiny mají také tu vlastnost, že v nás vyvolávají přání jíst sladkosti, výrobky z mouky a mléčné výrobky (protože ty jsou pro ně také dobrým živinovým substrátem), tj. svým způsobem nás prostě ovládají. V přírodě existuje mnoho takových příkladů, například stejným způsobem houba cordyceps, která se usadí v těle mravence, řídí jeho další činnost, přiměje ho opustit mraveniště, vylézt na určitou rostlinu a tam ztuhnout, což umožní houbě vyrůst za nejpříznivějších podmínek. Proto se ukazuje, že čím více jíme sladké, tím více ho chceme, což způsobují toxiny parazitů. Podílí se na tom i hormonální mechanismus: v reakci na rychlý vzestup hladiny glukózy v krvi (při konzumaci velkého množství sladkostí, ale i při užívání výrobků s glukózovými sirupy, které jsou dnes obzvláště rozšířené) dochází k prudkému uvolnění hormonu inzulínu, takže po chvíli hladina cukru v krvi prudce klesá a vzniká fyzická potřeba jejího naléhavého doplnění, vzniká tak začarovaný kruh ...

A připomenu, že cukr je samozřejmě hlavním původcem zubního kazu.

Chtěla bych třeba dodat, že všechny výše popsané mechanismy a procesy se rozvinou i v případě nadměrné konzumace sladkého ovoce, sušeného ovoce a medu. Parazitům je úplně jedno, co sladkého jíte, důležité je, aby organismu byla  dodávána glukóza.

 

kollazh-sahar-sukhofrukty (1)

 

I když tyto produkty mají ve svém složení jistě významné přednosti v podobě vitamínů a antioxidantů, kterými se cukr pochlubit nemůže. Ale všeho s mírou.

 

Kollage-sahar-frukty- (1)

 

Proč o škodlivosti cukru mlčí?

A teď to nejzajímavější. Proč při vší škodlivosti cukru nikdo nebije na poplach, ale naopak, jak už bylo řečeno, cukr se dnes přidává téměř všude, dokonce i při solení masa se používají směsi obsahující cukr. Jak jsme se již dozvěděli, pokud člověk pravidelně konzumuje cukr, vede to dříve či později k nemocem. Abychom pochopili, kdo z toho má prospěch, podívejme se na to z různých úhlů: milovník sladkého nakonec onemocní a bude nucen častěji vyhledávat lékařskou péči a bude muset kupovat léky, z nichž většina dnes není bez vedlejších účinků. Takovým způsobem bude užívat léky, ale zároveň kvůli vedlejším účinkům již brzy vznikne možnost získání nového onemocnění, které je také třeba léčit. A to plně vysvětluje, proč medicínsko-farmakologická sféra příliš nepřispívá k zasvěcení zdravotníků a samozřejmě i samotných pacientů o skutečné škodlivosti cukru, navíc mnohé příčinné mechanismy vzniku nemocí záměrně ignoruje. Pokud jde o potravinářský průmysl, vše je také zcela zřejmé, protože čím je výrobek sladší, tím více potěšení přináší, a tím je větší pravděpodobnost, že bude zakoupen.

Výrobce zajímá prodej a zisk, proto kromě cukru používají vše, co dovolí, aby se výrobek co nejdéle uchoval, a aby se zvýšila jeho chuť, a to i na úkor našeho zdraví. Proč je to dnes tak, že se nikdo doopravdy nestará o naše zdraví? Proč nás krmí škodlivými potravinami a tradiční medicína nedokáže zcela vyléčit ŽÁDNOU chronickou chorobu, ale může nabídnout pouze celoživotní nebo v lepším případě periodické užívání léků? Vždyť dobře víme, že je možné vyrábět zdravé a bezpečné potraviny, že léčba může probíhat tak, aby neškodila, ale uzdravovala, a že medicína může být dostupná, preventivní a účinná.

Jediné, co nám k tomu na světě chybí, je změnit náš spotřebitelský formát, který se bohužel zakládá do našeho vědomí již od dětství a je zaměřen na získávání výhod pro sebe jakýmkoli způsobem, a nakonec z toho vyplývá, že je to na úkor zdraví a života lidí! Člověku uměle vytvořili podmínky, ve kterých je potřeba neustále přežívat a spěchat, kde je cool být bezohledným a šlapat po hlavách. Změnou podmínek však můžeme změnit vše. Nebylo tomu tak vždycky, byly doby, kdy lidé věděli, že nejcennější je život člověka!

 Východisko existuje – Tvořivá společnost!

Dnes si již obrovské množství lidí po celém světě uvědomilo destruktivnost současného spotřebitelského formátu společnosti a díky úsilí samotných lidí ve více než 180 zemích světa je vytvořen a realizuje se globální mezinárodní projekt „Tvořivá společnost“, který umožňuje skutečně změnit náš dnešní svět a vytvořit společnost, v níž je největší hodnotou život člověka, v níž nemohou existovat uměle vytvořené nemoci, války a krize. Jak ukázaly miliony průzkumů dobrovolníků Mezinárodního společenského hnutí „ALLATRA“, že toto si přeje většina lidí bez ohledu na jejich sociální postavení, profesi, místo bydliště, že všichni bez výjimky jsme obětí současného konzumního způsobu života ve společnosti a situaci můžeme změnit pouze společným úsilím!

Dnes máme skutečnou příležitost vybudovat svět ne pro pár vyvolených, ale pro celé lidstvo, svět, kde lidé mohou žít ve vzájemné jednotě, šťastně a bezpečně. Připoj se! Více informací o projektu „Tvořivá společnost“ najdeš na stránkách "allatraunites.com/cs".

 

Marie Michalská, gastroenteroložka, účastnice MSH „ALLATRA“

 

Líbí se mi 37



PROČ DNES PŘIDÁVAJÍ CUKR TÉMĚŘ DO VŠEHO? ŠKODLIVOST CUKRU, O KTERÉ JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI - Hodnocení: 5.00 z 5.00 . Počet hlasů: 37
Podobné články:



Komentáře

Jan Hubálek 21.07.2021 15:47 Odpověď

Děkuji za tento článek. Velmi důležité informace, které, když se na to podíváme čestně, se ukazují jako pravdivé i z naší zkušenosti.



Zanechat komentář

Myšlenka dne

Je nezbytné na sobě stále pracovat a učit se novým věcem. V životě je cenná každá minuta, kterou musíme použít jako dar Boží ke zdokonalování své duše.


Kalendář událostí

Zasílání aktuálních informací o nových článcích na stránkách Polahoda a dalších projektech MSH "ALLATRA"